Plåtbockning

Från vackra stolar till små delar i en elektisk apparat – med bockning av plåt så kan man skapa de mest avancerade former som behövs för att samhället ska fungera på ett bekvämt och smidigt sätt. I Gnosjöregionen jobbar man med den typ av plåtbockning som är styrd av programmering. Dessutom så tar man hjälp av robotar för att hantera inmatningsmomentet till bockningsmaskinen. Detta är en nödvändighet då det handlar om större plåtdelar som ska bockas för att sedan användas inom byggnadsindustrin.

Användningsområden

Det är inte alltid som man tänker på hur stolen man sitter på har tillverkats. Då man väntar på bussen eller flyget så sitter man ofta på en bänk eller stol som tycks vara gjord av ett enda stycke. Materialet är plåt som har målats om det känns slätt och fint trots att det är så hållbart och hårt. Det är med plåtbockning som man kan få fram dessa former som är smidiga och vackra att se på. Genom att böja plåten utan att den går sönder så får man fram inredning samt delar som ska användas på olika sätt. Tänk bara på hur en enkel skiftnyckel från ett möbelföretag kan se ut. Den är bockad för att få rätt form och fungera då man ska montera ihop sina möbler.

Inredning av plåt

I butiker och på kontor så har man ett stort behov av inredning som har tagits fram med hjälp av bockningsteknik. Det material som används är inte bara hållbart utan även vackert tack vare speciella ytbehandlingar som plåten har gått igenom. Då man använder sig av varmgalvad plåt så blir den även mycket tålig mot rost vilket är viktigt för möbler och inredning som ska klara av utomhusmiljö. Även i privata hem så finns det viktiga möbler, som till exempel kylskåp och frysar, som tagits fram av plåt.

Stora dimensioner

När man ska bocka riktigt stora bitar så använder man sig av bockningsmaskiner som kan klara av längden och även den tjocklek som krävs. De företag i Gnosjöregionen som kan ta fram riktigt stora delar av plåt använder sig av robotar som flyttar plåten till bockningsmaskinen på ett sätt som gör att den vikning man vill få till blir precis. En operatör överser hela processen och ser till att de färdiga delarna hamnar på rätt plats där de antingen kommer att monteras ihop eller skickas direkt till det bygge där de ska användas. När man tar fram skärmar och annat som används i byggnader och utomhus så är det just den här typen av bockning av plåt som man måste använda sig av.

Modern teknik

Med modern teknik så kan man alltså styra processen av bockningen med hjälp av datorer. När kunden kommer till plåtbearbetningsföretaget så ser man gemensamt på en modell eller prototyp för att komma fram till vilket material man ska använda sig av. Numera så måste även säljaren ha väldigt stor kunskap om lämpliga material och arbetsprocesser för plåtbockning för att man ska nå det önskade resultatet. I Gnosjöregionen jobbar man även mellan olika företag för att snabbt få fram den typ av plåt som behövs för specifika projekt så att arbetet kan rulla på utan förseningar.


Inlägg

automation för bättre bockning

Bättre bockning med industriautomation

2017-05-09

Med industriautomationen så blir arbetet med att behandla plåt så mycket bättre. Det här beror givetvis på att man med automationen kan jobba snabbare utan att tumma på kvalitet. Inför en produktion så ...

Läs mer »

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 31 andra.

0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-319 00
www.0371.se