gänglåsning tunnplåt

Gänglåsning som fungerar riktigt bra på lång sikt

2017-07-05

När man ska säkra skruvar och bultar så använder man ofta det som kallas för gänglåsning och som kommer i en liten tub som är lätt att hantera. Loctite är en av de kändaste produkterna så många gånger så kallar folk gänglåsningen för loctite lite som att en del tycker att näsdukar och kleenex är samma sak.  Med bra skruvlåsning så kan man få produkter av tunnplåt och bandstål att hålla längre. Det här behöver man särskilt för fordon och annat som utsätts för stort slitage men som inte får brista i styrka och konstruktion.

Vad är gänglåsning?

Rent praktiskt så är det så att man menar en slags flytande polymer då man talar om gänglåsning. Man använder polymeren på skruven, bulten eller annan fästanordnings yta innan man installerar. Gänglåsningen kommer att torka och den bidrar till att det fästelement som man använder låses fast, gängan låses helt enkelt. Samtidigt så får man ett skydd mot smuts, vatten, rost och till och med mot läckage.

När man ska skruva ihop delar på bilar som motorer eller behöver fästa olika VVS-element vid varandra så får man stor nytta av loctite. Det här är nämligen något som säkrar att man inte får läckage och andra problem som kan bidra till kostsamma skador.

Olika typer av loctite för olika typer av installation

Man kan köpa loctite på en vanlig mack men det är viktigt att förstå att det finns lite olika sorter som har olika ändamål. När man ska fästa större plåtelement så behöver man större styrka och då ska man använda gänglåsningen som kommer med en kraftigare formel. Det här behöver man i en bil och för VVS-installationer. Men det finns också lättare och medelvärdiga formler som kan räcka då det rör sig om skruvar i saker som datorer.

Det finns även permanent gänglåsning och den utmärks av att sitta fast på ett sätt som gör det lite mer besvärligt att få loss fästelement. Man kan komma att behöva använda värme eller kraftfulla verktyg för att få bort skruvar som har fästs med den här typen av loctite. Man ska alltid vara väl medveten om vilken typ som finns på plats då man planerar att lossa fästelement för att byta ut.

Fördelar med gänglåsningen

Att få en skruvlåsning som sitter tätt har sina fördelar. Med produkter som är gjorda av plåt så måste man undvika problem med läckage och onödigt slitage som kommer med exponering för vatten. Det kan man göra bättre då fästelement inte kommer att orsaka den här typen av problem. Det man kan se med denna metod är att den minskar kostnader för både reparation och underhåll. Detta på grund av att man slipper problem som att delar lossnar av sig självt eller att de går sönder till följd av korrosion.

 

 

Bra produkter som är enkla att hantera

Det är viktigt att välja en bra gänglåsningsprodukt som är lätt att hantera. Detta särskilt då man själv ska skruva på bilen eller annan maskin som man har hemma. Ta reda på om produkten som du tänker använda fungerar på alla typer av metall och att den klarar av olika typer av olja. När det rör sig om vibrerande delar som pumpar, pressar och växellådor så är det otroligt viktigt att man använder rätt typ av loctite som kommer att klara av den ständiga rörelsen.

Det kan också vara klokt att tänka framåt. Kommer det att bli lätt att demontera skruvar och bultar då man vill byta och renovera? Om man använder rätt typ av gänglåsningsprodukt så ska det inte bli några problem och man bör kunna lossa på fästelement med enklare verktyg som man driver för hand. Här ska man dock betänka att en svagare loctite också kan innebära att man inte får samma fina skydd mot olja och då kanske det ändå är bättre att välja en starkare variant och sedan använda lite tyngre verktyg för att lossa på skruvar då man behöver det.


Etiketter:
Sidor:
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-319 00
www.0371.se