Varmgalvad plåt

När man pratar om galvad plåt så menar man att den har belagt med ett ytskikt av metall som görs med hjälp av zink. Därför är det många som refererar till varmgalvad plåt som varmförzinkad plåt eftersom detta är vad som händer i praktiken. Anledningen till att man belägger med metall är för att förlänga livstiden för den komponent som man tar fram.

Varmförzinkingen leder nämligen till att man får ett ökat rostskydd och det är viktigt då man ska ta fram delar och produkter som måste klara av utomhusklimatet. I Gnosjöregionen jobbar man tätt mellan de olika företagen för att få fram rätt plåt till rätt projekt. Genom att se till att lagret alltid är tillräckligt för små och stora produktioner så kan företagen leva upp till det tryck som finns om att leveranserna ska vara snabba och av hög kvalitet.

Användningsområden

Med plåt som har varmförzinkats så kan man ta fram en mängd olika produkter och komponenter. Man brukar jobba med varmgalvad plåt för framställning av delar till bilar samt för byggnation. I dessa fall så handlar det ju ofta om väldigt stora volymer samt höga krav om hållbarhet och då är det verkligen viktigt att man jobbar med rätt typ av stål. Själva varmförzinkingen kan ju bara ha en viss effekt som inte kommer att täcka för ett material som inte håller måttet. Det är också vanligt att man använder sig av den här typen av plåt då man ska färglägga den. Balkonger är ett typiskt exempel på plåt som har galvats och sedan färglagts. Man kan även låta bli att färga den tunna varmgalvaniserade plåten och använda den till komponenter som inte ska ha någon särskild ytfinish. Bland dessa finner vi ventilationsrör och fläktar.

Stålsorter

Man väljer stålsort beroende på vad det är som ska tillverkas och hur man ser på hållbarhetskraven. För avancerade former så är det förstås lättats att bocka, svarva och pressa det mjuka stålet, men det här är inte valet då man ska använda plåten till byggen där man istället satsar på stål med hög hållfasthet. Själva metallbeläggningen kan också ha olika tjocklekar som man refererar till som zinkviktklasser, och ytan behandlas utefter användningsområde.

Måla om plåt som förzinkats

Har man en balkong med plåt som behöver målas om så kan man bli förvånad då färgen flagnar efter några månader efter den nya färgen har kommit på plats. I och med att nästan all plåt som målats har varmgalvad plåt som grund så måste man måla med rätt färg. Det kan till och med vara så att man kommer att behöva flera skikt för att färgen ska sitta kvar under många års tid. Om man målar om den varmgalvaniserade plåten på rätt sätt så blir den mycket tålig mot korrosion och fula repor. Många menar att då färgen ändå är så dyr så kan man lika gärna beställa ny plåt och byta ut. Det här kan nog stämma med tanke på den effektivitet som företagen i Gnosjöregionen kan erbjuda. För ett bostadshus där samtliga balkonger börjar se repiga ut kan det alltså löna sig med en beställning av plåtkomponenter som är perfekt anpassade till varje balkong.

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 31 andra.

0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-319 00
www.0371.se