Plåtbearbetning

Metallbearbetning är ett fascinerande område där mycket har hänt under slutet av 1900-talet och början på 2000-talet. Med ny och spännande teknik så lyckas man ta fram avancerade former och modeller som kan vara små som knappnålar och stora som husväggar. I Gnosjöregionen så pågår plåtbearbetningen med gamla och nya metoder. Man samarbetar mellan olika företag för att se till att kunskap och ny teknik kan mötas för att ta fram framtidens komponenter och produktionslinjer.

Metallbeskärning

När man jobbar med metallbeskärning så finns det många olika metoder att tillgå. Idag är det inte ovanligt att företag i Gnosjöregionen som arbetar med plåtbearbetning kan erbjuda flera varianter. Man kan helt enkelt anpassa metod efter material för att spara in på kostnader och för att få fram högsta möjliga precision. Laserbeskärning är en modern teknik som används flitigt av modern metallverkstäder. Med denna teknik så kan man beskära plåt och rör för att ta fram färdiga delar eller ta fram komponenter som ska vidarearbetas med andra metoder. En annan spännande plåtbearbetningsteknik är vattenskärning. Här utnyttjar man vattnets kraft i samarbete med sand och resultaten är anmärkningsvärda. Detta är en kall beskäringsmetod som kan användas för material som gummi natursten och plast likväl som för plåt.

Bockning

Med bockning så kan man ta fram viktiga komponenter för industri och privatbehov. Dagens bockningsmaskiner är cnc-styrda vilket innebär att man ställer in maskinen med hjälp av datorprogram för att få fram exakta detaljer. Detta kan göras i mycket liten skala eller för riktigt stora delar. När man jobbar i stora dimensioner så använder man sig ofta av robotar för att mata in plåten i maskinen. För mindre detaljer så kan det dock fortfarande vara så att inmatningen sker för hand. Inuti bockningsmaskinen så kommer detaljen sedan att böjas till så att den kan spottas ut färdig. I Gnosjöregionen så är det ganska vanligt att det företag som tar hand om bockningen även svetsar och utför det legoarbete som behövs innan en leverans av de färdiga komponenterna kan göras.

Pressning

Pressning är en annan spännande teknik som används flitigt inom plåtbearbetningsindustrin. Den här tekniken är också cnc-styrd vilket innebär att man kan få en mycket precis del utifrån en ritning eller prototyp. De operatörer som jobbar med pressning är specialister på att ta fram rätt inställningar samt att felsöka då det behövs. Med moderna maskiner och duktiga operatörer så kan man i skiftarbeten snabbt ta fram de delar och komponenter som har beställts. Detta är mycket viktigt för svensk industri och för svenskt näringsliv.

Viktiga samarbeten

I Gnosjöregionen så pågår det viktiga samarbeten som gör att man kan jobba med produktionslinjer på ett kostnadseffektivt sätt. I och med att det finns lager med rätt typ av plåt på nära håll samt möjligheten att snabbt ta fram ny plåt som är kall eller varmgalvaniserad så kan man säga ja till det mesta som kunden begär. Med hjälp av moderna tekniker för slittning av plåtband så kan man även tillverka rör med hög precision och i stora volymer. Detta bidrar till den positiva stämning och framåtanda som råder mellan företagen i regionen.


Inlägg

Med valsning blir tunnplåt tunn

2019-11-05

Det är inte alltid som vi tänker på hur metallföremål har fått en så fin och jämn struktur. Vi tar för givet att möbler av metall ska ha samma tjocklek hela vägen igenom. Med valsning förbereds plåt för ...

Läs mer »
valsning av plåt
automation för bättre bockning

Bättre bockning med industriautomation

2017-05-09

Med industriautomationen så blir arbetet med att behandla plåt så mycket bättre. Det här beror givetvis på att man med automationen kan jobba snabbare utan att tumma på kvalitet. Inför en produktion så ...

Läs mer »

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 31 andra.

0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-319 00
www.0371.se