Kallvalsad plåt

Plåt kräver en hel del förståelse och kunskap om hur materialet reagerar på behandling för att man ska få fram rätt former. Detta är särskilt viktigt då man ska ta fram specifika komponenter som håller exakta dimensioner. Med hjälp av kallvalsad plåt så kan man producera några av de allra viktigaste produkter som finns i vårt samhälle. Med rätt teknik och smart programmering så kan metallbearbetningsföretag i Gnosjöregionen ta fram stora och mindre volymer av olika delar och färdiga produkter. Som kund så kliver man bara in på kontoret och visar upp sin ritning eller prototyp samt budget och tidsplanering.

En finare plåt med finish

Det som utmärker delar och produkter som är gjorda med det kallvalsade stålet är att de har en yta med finish. För produkter som lysrörsarmaturer och kylskåp så krävs det en tunnare form av plåt som dessutom kan ytbehandlas för ett vackert utseende. Det här kan man ordna med kallvalsad plåt som brukar hålla en tjocklek på omkring 3 mm. Detta material anses vara lätt att forma och dessutom så kan det få en ökad hållbarhet och stadga då man formar det. Därför väljer företag i Gnosjöregionen, som tillverkar vatten radiatorer och andra detaljer som ska vara till för hem, att ta fram dessa komponenter med plåt som har så fina ytegenskaper att man lätt kan skapa en blank och snygg yta.

Stålsorter

Man brukar tala om två stålsorter som man använder för det kallvalsade stålet och dessa är det mjuka stålet och stål som är höghållfasta. Inom den senare kategorin så finner vi varianter som det mikrolegerade stålet där man får både hållfasthet och formbarhet så att man kan arbeta med pressning och bockning. En annan variant som lämpar sig bättre för pressning och bockning är det som kallas för tvåfasstål och så finns det även refosstål som erbjuder en mycket smidig tillverkningsprocess. Det höghållfasta stålet är populärt för att det erbjuder en ordentlig viktbesparing. Med det mjuka stålet så får man en lättare process då man ska ta fram sin del men det erbjuder inte samma hållbarhet som konstruktionsstål. När det handlar om byggen och konstruktioner som måste erbjuda en helt annan typ av hållbarhet så väljer man hellre ett konstruktionsstål för framtagningen av delarna.

Plåtens yta

Man brukar också definiera det kallvalsade stålet med tanke på dess yta. Hur ytan till sist ser ut beror ju på den process som man har använt för att få till en finish. Ytan kan vara riktigt blank eller fullkomligt matt. Vilket man väljer beror förstås på vad det är man ska ta fram, men då det handlar om produkter som måste se bra ut så väljer man alltid ytkvalitet B som inte har några missfärgningar och defekter som kan påverka även efter det att man har målat och lackat. Ytkvalitet A är till för de komponenter där man inte bryr sig så mycket om hur ytan ser ut och då den kanske inte alls ska förberedas för uppvisning.

Moderna maskiner

När man jobbar med plåt så har man idag i Gnosjöregionen stor hjälp av närheten mellan de olika specialisterna. Man kan se till att behandla kallvalsad plåt effektivt och med stor precision. Företaget som ska bocka och pressa kan numera ha stora lager med plåt som är redo att gå igenom produktionslinjen för att komma ut ur maskinerna som komponenter som är färdiga att packas.

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 31 andra.

0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-319 00
www.0371.se