valsning av plåt

Med valsning blir tunnplåt tunn

2019-11-05

Det är inte alltid som vi tänker på hur metallföremål har fått en så fin och jämn struktur. Vi tar för givet att möbler av metall ska ha samma tjocklek hela vägen igenom. Med valsning förbereds plåt för att sedan formas till de föremål och delar som vår värld litar på. Med valsningen blir tunnplåt tunn!

Valsning tunnar ut metall

Valsningen är inget nytt fenomen. Metoden har använts i flera hundra år, kanske längre. Den går ut på att man plattar till plåt för att få ark eller rullar som sedan kan användas vidare i olika produktionsprocesser. Grundtekniken är tämligen enkel.

Med rullar kan metallmaterial plattas ut och formas till ark och rullar i olika format. Ett typiskt exempel på valsning är de rullar som många har i sina kök, just det, folierullarna! Men inom industrin är det förstås vanligt att man valsar fram bra mycket tjockare plåtark som ska användas inom industrier som bilindustrin.

Kall och varm valsning

Det finns en rad olika typer av valsning. Med varmvalsning använder man som namnet avslöjar värme för att forma metallen. Men det går också att kallvalsa plåt med mycket goda resultat. Vilket man väljer beror på flera olika saker. Det finns verkstäder som kan erbjuda flera olika valsningstekniker. De anpassar teknik efter syfte och ser till att den färdiga plåten har de egenskaper som krävs.

Men oavsett om det varm- eller kallvalsas krävs det maskiner som har kraften. De måste klara av att pressa och forma metall på ett jämnt sätt. Det får inte finnas avvikelser. Ponera att en metallrulle skulle ha ett tunnare parti och sedan laddas in i en maskin som ska stansa ut identiska produkter. Det skulle bli ett fiasko minst sagt.

Inte för tunnt och inte för tjockt

Med valsning som genomförs med den moderna tekniken får vi alltså tunnplåt som är tunn men aldrig för tunn, eller för tjock. Det här är minst sagt imponerande och något som svenska verksstäder är otroligt duktiga på.

Idag går det också att valsa på bredden vilket ger riktigt fin flexibilitet. Det ger plåtark och rullar som är perfekta för olika syften och som ger möjlighet till tillverkning av stora volymer med exakta mått.

Framtidens tunnplåt blir ännu bättre

När metallindustrin njuter av tunnplåt som håller så hög kvalitet kan man ju få känslan av att det inte går att göra så mycket mer. Men så är det inte. Det jobbas fortfarande med valsning som blir bättre. Den leder till ännu högre precision.

Det är också spännande att se på hur tekniken som används för metallbearbetning gör stor nytta inom fler industrier. Man använder samma valsningsteknik som ger tunnplåt för att till exempel skapa stora träark som är starka och jämna.


Etiketter:  valsning
Sidor:  Plåtbearbetning
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-319 00
www.0371.se